embleem_NP
Natuurpunt Merchtem
natuurpunt Merchtem geboortelaan Paddebroeken natuurpunt Merchtem kerkuil poelen Natuurpunt Merchtem Natuurbeheer mussenkasten steenuil geboorteplek Natuurpunt Merchtem geboortelaan beheerwerken Poelen poelen beheerwerken Paddebroeken Merchtem Natuurbeheer natuurwandelingen

Duisterniswandeling zaterdag 8 oktober

Hou alvast zaterdagavond 8 oktober vrij. Zoals vorig jaar zullen gidsen van Natuurpunt vertellen tijdens een wandeling in Merchtem centrum, over de nachtelijke levenswijze van een aantal typische dieren die in het donker actief zijn. Misschien horen of zien we wel de kerkuil, bosuil of steenuil of kunnen we vleermuizen spotten.
De duisterniswandelingen starten doorlopend tussen 19u30 en 21u30, telkens aan het WZC Ter Stelten, Gasthuisstraat 19, met een afstand van ongeveer 3 km.

Beheerwerken voor de gemeente : zaterdag 15 oktober

Af en toe voeren we kleine beheerwerken uit op eigendommen van de gemeente.
Zo is er een boomgaard gelegen langs de druegenbosweg, waar we jaarlijks de haagbeuk die er rond staat, snoeien.
Zaterdag 15 oktober gaan we deze snoeiwerken uitvoeren.
Daarna gaan we een sluikstort, gelegen in het nabijgelegen drogenbos, verwijderen.
Handschoenen komen zeker te pas. Zin om mee te helpen? We starten rond 08.30u ter plaatse.
Tot dan

Natuurpunt Merchtem en "het gezonde plukveld" werken samen rond het project akkervogels

Landbouwer Luc van “het gezonde plukveld” werkt ecologisch, iets wat Natuurpunt Merchtem alleen maar kan verheugen.
Omdat Luc op zijn bedrijf van 7 ha groot geen giftige producten meer gebruikt, leek het ons interessant om samen met hem ook een project op te starten rond de akkervogels. We stelden immers vast dat volgende vogelsoorten er reeds hadden gebroed : de patrijs, de kievit, de gele kwikstaart en de steenuil. De uitbundige zang van de veldleeuwerik wordt er in het voorjaar gehoord. En bovendien doen de hazen het er ook heel goed.
Ook dit voorjaar heeft de patrijs er een broedsel gehad met heel wat jongen. En vermits jonge patrijzen voornamelijk overleven op insecten , wil dat toch wel zeggen dat er heel wat insecten aanwezig zijn op zijn velden. Een combinatie van “niet spuiten” en heel veel wilde bloemen en kruiden trekken natuurlijk heel veel insecten aan. Ook het feit dat het broedsel van de patrijs het overleeft, wil zeggen dat de patrijs voldoende schuilplaatsen heeft om zijn pupillen “veilig” groot te brengen.
Twee akkers van in totaal 1,2 ha werden ingezaaid met zomertarwe, bladrammenas, en een mengeling van korenbloem, klaproos, phacelia, boekweit, gele ganzenbloem, kaasjeskruid, gele mosterd, radijs en zonnebloem. Ondertussen liggen de velden er mooi bij.
We zijn benieuwd naar de resultaten deze winter. Zowel bij de najaarstrek als bij de voorjaarstrek, zullen waarschijnlijk tientallen vogelsoorten deze plekken gebruiken om uit te rusten en hun buikje bij te vullen op weg of terugkomend van het zuiden. Tijdens de winter zullen vele vogels die hier in de winter vertoeven gretig gebruik maken van deze voederplaatsen.
Alvast bedankt aan de gemeente Merchtem om dit project mee te helpen financieren !
En aan boer Luc om zich open te stellen voor dit project.

Paddebroeken
geboortelaan
geboorteplek
Paddebroeken
Paddebroeken
Natuurpunt Merchtem
Hellepad
Paddebroeken
Hellepad
Hellepad