embleem_NP
Natuurpunt Merchtem
natuurpunt Merchtem geboortelaan Paddebroeken natuurpunt Merchtem kerkuil poelen Natuurpunt Merchtem Natuurbeheer mussenkasten steenuil geboorteplek Natuurpunt Merchtem geboortelaan beheerwerken Poelen poelen beheerwerken Paddebroeken Merchtem Natuurbeheer natuurwandelingen

25 jaar Natuurpunt Merchtem : Ontdek enkele van de mooiste plekjes van Merchtem tijdens de wandeling ter gelegenheid van 25 jaar Natuurpunt Merchtem!

Op zaterdag 8 oktober is iedereen welkom voor een wandeling waarbij je enkele resultaten van 25 jaar werking van Natuurpunt Merchtem kan bewonderen . Iedereen kan de wandeling op eigen tempo afleggen. Onderweg zijn er twee haltes voorzien waar je wat meer uitleg kan krijgen over het beheer van onze gebieden. Voor kinderen is er een leuke doe-opdracht. Natuurpunt trakteert elke deelnemer op een kom pompoensoep of appelsap van eigen boomgaard.

Tijdens de wandeling maak je kennis met de recentste aanwinst van Natuurpunt: een perceel van 1 ha met een visvijver en twee bronpoelen, op de grens met Mollem. De visvijver wordt volgend jaar omgevormd tot een natuurlijke poel voor amfibieën, waaronder de zeldzame vinpootsalamander.
We wandelen ook langs het gebied 'Schermershoek', waar we sinds kort 5 ha bos en weide beheren.
Daarnaast kan je ook het bos 'Tiebos' bezoeken. Die plek werd ooit verkozen tot 'mooiste plekje van Merchtem'. Halverwege de wandeling kom je nog door ons natuurgebied Paddebroeken, een oase van stilte waar je op een rustige dag als wandelaar oog in oog komt met reeën en hazen. Wat verder, in het Paardenbos, zie je hoe we het populierenbos omvormen tot een gemengd bos met een variëteit aan inheemse boomsoorten.

Kortom, deze wandeling is een geweldige kans om te genieten van de groene kant van Merchtem en enkele resultaten van 25 jaar inspanningen voor de plaatselijke natuur te bewonderen.
Mis het niet en noteer de datum al in je agenda!

Praktisch:
Zaterdag 8 oktober.
Vrij vertrek tussen 13u en 15u aan de kerk van Mollem.
Afstand 9 km, veelal over (soms drassige) veldwegen. Niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.
Gratis en open voor iedereen, zonder inschrijving.
Parkeergelegenheid in het centrum van Mollem of aan voetbalplein Mollem.
We appreciëren het als je met de fiets komt.

Meer informatie: info@natuurpuntmerchtem.be


Tiebos – zaterdag 20 mei vanaf 08.30u

Vorig jaar kochten we een perceel van 1ha Tiebos. Langs de bovenrand van dit bos, bevindt zich een “diepe afgrond”.
Er was daar vroeger een prikkeldraad gespannen, zodat je niet onmiddellijk in deze put kon vallen. Ondertussen is deze afspanning zo goed als verdwenen.
Om ongelukken te vermijden, gaan we deze rand afschermen met ijzeren palen en een houten afrastering.
We gebruiken ijzeren palen zodat deze omheining veel langer zou meegaan dan houten palen.

Ben je een goed klusjesman en help je ons graag mee bij deze werken. Iedereen welkom !
Dank u wel aan de gemeente Merchtem die het materiaal subsidiëert via de GNOP.

Groenaanplantingen in onze gemeente Merchtem : vrijdag 16 juni vanaf 08.30u

Af en toe helpen we de gemeente bij het onderhoud van de mooie groene plekjes.
In de winter van 2009-2010 hebben we een geboortelaan aangeplant aan de watertoren langs de Romeinse baan in Ossel. Deze bomenrij is ondertussen flink gegroeid en dient gesnoeid te worden. Iedereen kan ons mee helpen bij deze werkzaamheden !
Er zijn een paar mensen die heel goed kunnen snoeien in onze afdeling die de snoeiwerkzaamheden zullen uitvoeren. Maar we hebben natuurlijk ook vrijwilligers nodig die al het hout op stapels verzamelen. Het hout zal verhakseld worden ism de gemeentelijke groendienst.

Paddebroeken
geboortelaan
geboorteplek
Paddebroeken
Paddebroeken
Natuurpunt Merchtem
Hellepad
Paddebroeken
Hellepad
Hellepad