embleem_NP
Natuurpunt Merchtem
natuurpunt Merchtem geboortelaan Paddebroeken natuurpunt Merchtem kerkuil poelen Natuurpunt Merchtem Natuurbeheer mussenkasten steenuil geboorteplek Natuurpunt Merchtem geboortelaan beheerwerken Poelen poelen beheerwerken Paddebroeken Merchtem Natuurbeheer natuurwandelingen

Schermershoek 11 juni 2022 van 8.30u tot 12u

Zoals jullie weten hebben we samen met Natuurpunt Asse een nieuw project opgestart langs de Grote Molenbeek.
Ondertussen heeft de beheersploeg van Natuurpunt ons geholpen door de omheining te plaatsen langs het wandelpad. Wijzelf hebben ondertussen de bestaande omheining hersteld, zodat de weide momenteel extensief begraasd wordt door 3 ezels.
Door het jarenlange “niet beheren” van deze weide, staan er op een groot deel van deze weide heel wat netels.
Iets teveel om goed te zijn. Ze overwoekeren immers al de rest van de planten.
Een beetje netels kan geen kwaad. Netels zijn immers goed voor verschillende soorten vlinders die er hun eitjes op leggen.
Maar teveel is trop en trop is teveel 😊.
Vrijdag 10 juni gaan we in de voormiddag met een paar mensen een groot deel van deze netels maaien.
Heb je een bosmaaier en heb je zin om ons mee te helpen, we starten rond 08.30u.

Zaterdag 11 juni vanaf 08.30u gaan we dan al dit maaisel afvoeren op verschillende stapels.
Als we dit enkele jaren na mekaar kunnen doen, zullen de aantallen netels verminderen en zullen andere planten zoals pinkstelbloem, dotterbloem, moesdistel, bosanemoon, speenkruid, ereprijs en andere terug veel meer kansen krijgen. Op die manier kunnen we een bloemenrijk grasland verkrijgen.
Zin om ons mee te helpen op zaterdag. Een riek en een kruiwagen komen zeker te pas.
Handschoenen en een lange broek zijn aan te raden “gezien het netelige werk” .


Fruitpluk en fruitpers : Zaterdag 24 september vanaf 08.30u

Onze jaarlijkse fruitplukdag gaat door op zaterdag 24 september vanaf 08.30u.
We starten zoals steeds op Paddebroeken.
We beschikken over een paar haken op een lange stok om de appels van de bomen te schudden.
Ons fruit wordt geperst in de namiddag vanaf 14.30u. in de tuinbouwschool.
Helpers voor zowel de fruitpluk als de fruitpers zijn zeker welkom !

De fruitpersactie in samenwerking met de tuinbouwschool en de “Houtlandse tuinsappen” gaat door op vrijdag en zaterdag 23 & 24 september 2022.
Wil je graag je fruit laten persen, maak dan een afspraak met de “Houtlandse tuinsappen” via 050/78 11 94 van maandag tot zaterdag van 9u tot 12u of van 14u tot 17u

Natuurpunt Merchtem en "het gezonde plukveld" werken samen rond het project akkervogels

Landbouwer Luc van “het gezonde plukveld” werkt ecologisch, iets wat Natuurpunt Merchtem alleen maar kan verheugen.
Omdat Luc op zijn bedrijf van 7 ha groot geen giftige producten meer gebruikt, leek het ons interessant om samen met hem ook een project op te starten rond de akkervogels. We stelden immers vast dat volgende vogelsoorten er reeds hadden gebroed : de patrijs, de kievit, de gele kwikstaart en de steenuil. De uitbundige zang van de veldleeuwerik wordt er in het voorjaar gehoord. En bovendien doen de hazen het er ook heel goed.
Ook dit voorjaar heeft de patrijs er een broedsel gehad met heel wat jongen. En vermits jonge patrijzen voornamelijk overleven op insecten , wil dat toch wel zeggen dat er heel wat insecten aanwezig zijn op zijn velden. Een combinatie van “niet spuiten” en heel veel wilde bloemen en kruiden trekken natuurlijk heel veel insecten aan. Ook het feit dat het broedsel van de patrijs het overleeft, wil zeggen dat de patrijs voldoende schuilplaatsen heeft om zijn pupillen “veilig” groot te brengen.
Twee akkers van in totaal 1,2 ha werden ingezaaid met zomertarwe, bladrammenas, en een mengeling van korenbloem, klaproos, phacelia, boekweit, gele ganzenbloem, kaasjeskruid, gele mosterd, radijs en zonnebloem. Ondertussen liggen de velden er mooi bij.
We zijn benieuwd naar de resultaten deze winter. Zowel bij de najaarstrek als bij de voorjaarstrek, zullen waarschijnlijk tientallen vogelsoorten deze plekken gebruiken om uit te rusten en hun buikje bij te vullen op weg of terugkomend van het zuiden. Tijdens de winter zullen vele vogels die hier in de winter vertoeven gretig gebruik maken van deze voederplaatsen.
Alvast bedankt aan de gemeente Merchtem om dit project mee te helpen financieren !
En aan boer Luc om zich open te stellen voor dit project.

Paddebroeken
geboortelaan
geboorteplek
Paddebroeken
Paddebroeken
Natuurpunt Merchtem
Hellepad
Paddebroeken
Hellepad
Hellepad